Monday, December 13, 2010

Murahnya Nyawa

Sekarang ni dah macam trend orang bunuh diri bila putus cinta. Sebelum ni aku takde la nak ambik port sangat pasal hal-hal ni tapi bila kisah Alviss Kong yang terjun dari tingkat 14 di Cheras dengan meninggalkan nota dan status facebook yang bermula dengan teka-teki akhirnya terjawab dengan membunuh diri aku pun nak tau jugak apa nota yang dia tulis, cari punya cari jumpa jugak. Agak sedih jugak la aku baca. Muka handsome gila bukan aku nak tipu, sekali pandang macam karekter komik Kaoru Cake House. Malas aku nak cerita panjang tengok jelah kat link-link kat bawah ni semua ada.
(link 1) (link 2) (link 3) (link 4)

Ok lupakan pasal kisah kat atas tu.
Teruk sangat ke kecewa orang putus cinta ni sampai bunuh diri? Aku pun macam pernah jugak putus cinta tapi tak adalah teruk sampai nak bunuh diri. Kerana cinta sanggup bunuh diri dah tak ada benda lain ke nak buat. Ambil jalan singkat dengan menghentikan hidup sendiri bukan jalan yang terbaik untuk lari dari segala masalah. Masalah dunia saja yang habis, akhirat punya belum habis lagi.

Sebagai umat Islam kita dilarang sekeras-kerasnya untuk membunuh diri kerana perbuatan membunuh diri adalah salah satu dosa besar dan bagaimana cara seseorang itu membunuh diri di dunia begitulah juga cara dia menerima balasan di akhirat kelak. Oleh itu kita harus kuatkan iman dalam hadapi masalah supaya kita jauh dari perbuatan keji.

10 comments:

piNky LuCiA said...

hmm... cinta itu kdg2 menyakitkan. tapi janganlah kita sakit kan diri. =(

Asyraf Kamarul said...

setuju...lagi pun sakit kerana cinta tak lama mana pun...

husniah zaimah said...

saye singgah n folo anda :)

Asyraf Kamarul said...

terima kasih ye...

h A n Y S said...

itu dah hilang pedoman hidup la tu..
aish..sayangnye nyawaa..

Asyraf Kamarul said...

tula...sayangnya penamat hidup dgn bunuh diri..

adam joe said...

x tkt ke bunuh diri.....
seriau kot na trjn bgnn.......

Asyraf Kamarul said...

entah la....
tau xpe, p genting naik solero space shot pn dh seriau..

Chimie Sushishashimiesz said...

sedeynyaaaa.... s0b..s0b.... mintak di jauhkan..

ASYRAF KAMARUL said...

u jangan pulak nk cuba2 bunuh diri ok...hehe

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...