Saturday, May 7, 2011

Atasi Masalah BlackBerry Yang Kuat Makan Kredit

Kepada pengguna BlackBerry yang menggunakan prepaid mesti hangin kan sebab kejap-kejap kredit habis tanpa buat call, guna internet atau mesej. Yang pakai postpaid pula tiap-tiap bulan bil sampai mesti mahal. Kenapa?

Puncanya ialah anda tak subscribe internet data. Jadi data services akan sentiasa berjalan mengunakan kredit. Bagi yang memang tak nak langgan internet + B.I.S dan cuma ingin menggunakan BlackBerry seperti telefon biasa saja bolehlah gunakan cara ini untuk mengelakkan kredit atau bil dari terus dicekik darah, caranya silalah off data services. Kalau tak tahu boleh ikut langkah-langkah dibawah. Klik setiap yang bertanda merah di telefon anda ok bukan disini.

1.

2.

3.
OFF kan Data Services dan While Roaming

Dah pun siap, On semula bila diperlukan sahaja. Selepas data services dah off, segala MMS atau aplikasi yang berkaitan dengan internet tidak dapat digunakan tetapi untuk membuat panggilan atau mesej tiada masalah. Bagaimanapun anda masih boleh menggunakan melayari internet menggunakan wifi tanpa perlu on data service tetapi hanya untuk Blackberry yang menggunakan OS yang terbaru sahaja. Contoh dulu masa OS V6.0.0668 kalau nak guna wifi mesti kena on data service tapi lepas saya update kepada V6.0.0.723 boleh pulak guna wifi tanpa on data service .

74 comments:

Raja Syakirah said...

haha
memula dulu da kena dah
siot
tetiba habes 5 heng
but then pakai je bis
=)

Asyraf Kamarul said...

Haha tu kira ok lagi, ada setengah org tu sampai berpuluh2 hengget habis..

Aisyah Aina said...

ni la kelebihan orang yang takde duit...takde blackberry pon...tak kena masalah ni...hehe :p

Asyraf Kamarul said...

tak payah pening2 nak bayar bil pun kan...tapi blackberry best..ngeeee =)

.:iEyaaYaya:. said...

thanks for the info yah! :))

Asyraf Kamarul said...

iEyaaYaya: sama2 dan selamat mencuba =)

Anonymous said...

tq bro...siot jek kemarin baki ada 20 hengget tp tadi da tinggal 20 sen...tq bro...

Asyraf Kamarul said...

sampai 2 kali tq tu..
semua main 'hengget' je skg ni ea..

Anonymous said...

tak tahu nk ucp tima kasih mcm manew..tdik google2 jmp citew ni trus msk..dh try mmg tak ptong kdt dh..dlu igt nk jual jew bb sbb asyk mkn kdt jew..pape pn tima kasih bnyk...

aida :) said...

alaaaaaaa habis tu kalau nak bbm jugak?hmm ape je function ade bb tapi tk bbm.but kalau i,i guna hot ticket and credit.i penah guna topup je.in ONE DAY,RM10 habis!si i decided guna hot ticket and topup.at least kita boleh texting and calling.and beli topup bila dia nak tolak BIS je.even pakai dua and agak menyusahkan,its okay lah. :)

Anonymous said...

nk ty...blackberry bold touch da kluar ke kat malaysia nie...agak2 hrga brape eh??

Asyraf Kamarul said...

aida: kalo nk bbm jugak guna line+bis jela lagi jimat dari guna hot tiket and credit..hot tiket kalo sehari guna rm10..10 kali guna dah seratus..rugi banyak..kalo guna line purata sebulan dalam rm120 je bil dengan bis+internet+call+sms..kalo line digi murah je..

Anonymous: blackberry touch belum masuk malaysia lagi..harga tak pasti la mungkin lebih kurang mcm harga bold 3 jugak kot..

June 14, 2011 5:53 AM

Anonymous said...

salam admin..thnks sbb byk ajar..ak nk tnye sket..klu nk lnggan rm2.50 tu,so kne on data base kn?
soklan ak..klu ak langgan pakej rm2.50..jsut rm2.50 je ke kne tolak?ak riso kot2 ble kte on data base 2..kne tolak skali cas2 yg laen wlpwpn kte dh pakai pakej rm2.50 tu?

Asyraf Kamarul said...

wslm..kalo dah langgan rm2.50 kena on data baru boleh guna..rm2.50 tu untuk BIS je kan?? selagi BIS ada dia takkan cas apa2 dah kecuali ko buka benda2 yang bukan plan BIS macam WAP Browser, FourSquare, Whatsapp, Youtube, download files dan lain2..

LANGKAWI HOMESTAY said...

klu i pakai pakej celcom tu nak off cam ni jugak xpe ke ? takut bulan2 bil melambung la..tgh survey bb ni ;)

Yassir said...

Salam Saudara Asyraf, tak tw la cmna saya nk ucap terima kasih pd saudara Asyraf. TERIMA KASIH BNYK2. JUTAAN TERIMA KASIH. Saya bru shj kehilangan lebih RM40 kredit fon kerana xtw apa yg makan kredit saya tu. xsdar pun 1st RM30 kredit saya hilang atas sbb ini. Moga saudara dlm keadaan sihat sejahtera. Saudara Asyraf, u r da best. LIKE

Asyraf Kamarul said...

Langkawi homestay: kalo dh pakai pakej utk bb tak payah off dh..

Yassir: Wasalam..sama2..semua pengguna bb mesti kena mcm ni punya jd saya kongsi apa yang saya tahu untuk tidak rugi..hehe terima kasih saudara Yassir..

Anonymous said...

aku baru amik BIS yg sbulan rm25..(celcom)...tp browser, watsap, 4square..sume ble guna...

mmg sblm ni aku dh kena telan rm20..tgk2 nk call dh xble...dulu amik pelan BIS yg sehari 0.50...

benda ni aku dh refer kt celcom nye center...dia ada bgtau yg klu sehari 0.50 ni..utk bbm shj...yg lain2 dia akan caj kt kredit kita..tp klu amik yg sbulan 25.00 ni...dia bgtau sume ble guna...tiap2 ari aku check kredit...so far xde tolak pape..selain 25.00 td...

Asyraf Kamarul said...

ye ambik sebulan terus untung..lagi jimat dan takde langsung tolak kredit tp kalo guna internet biasa utk tgk youtube jangan lebih2 sangat sebab sehari celcom bagi 50mb je, kalo lebih nanti potong kredit..

K@sih said...

Salam.. chup! sowie la.. aku ni blur sket bab2 setting..
ni br pakai BB.. abis credit kena telan.. (RM20+ camtu)..


so skrg aku da top up and amik plan celcom utk seminggu..
kiranya kalo aku wat camni, xyah offkan data services tu ek?apa2 pun kredit xkan ditolak sesuka ati lagi,kan?

then, in future, if aku da x guna plan2 celom tu, aku just off kan data services tu? so, ble call & sms jer kan? at the same time, wifi pun xleh guna ke? :(

TQ..

_konpius_

K@sih said...

aku baru pakai BB ni..
still blur2..

stakat ni credit da tolak dekat RM20.. :(

so, now aku top up and amik plan celcom utk seminggu...
(so, tak payah off data services,kan?)

in future kalo aku x amik apa2 pelan, aku just off kan data services kan? dlm masa yg sama, aku hanya ble call & sms? wifi cane? xleh gak ke?

TQ!

Asyraf Kamarul said...

kalo dah ambik plan celcom utk seminggu tak payah off data service dah dan kredit pn takkan dipotong sesuka hati dah..
yes kalo tak ambik apa2 data plan kena off data service..wifi boleh guna time takde BIS tp kena offline la sebab kadang2 kredit masih dipotong walaupun guna wifi..

Anonymous said...

salam..nk tye...b4 nie sye gune bis 4 maxis tok 7/week x tolak kredit pun..skg nape tolak eh??tension la..taw x kenape??-azie

Asyraf Kamarul said...

sekarang pakai bis utk seminggu lagi ke? ada guna youtube atau internet yang bukan bis berlebihan?

Anonymous said...

youtube xgune pun..owh..myb gune lebh intrnt yg bkn bis kot..whatssapp 4 bb free kan??-nurul

Anonymous said...

youtube xgune pun..owh..myb gune lebh intrnt yg bkn bis kot..whatssapp 4 bb free kan??-azie

Asyraf Kamarul said...

ye whatsapp bukan bis..

Anonymous said...

settle dh...tp slme nie gune whatssapp x charge pape pun...
k.nyway thanxxx..;)

Anonymous said...

salam Asyraf Kamarul,,saya baru nk guna BB ni,,..mcm saya baru first time nk on BB ni mmg kena offkan ke data service dan while roaming tu?..dan apa itu subscribe internet data,macamana nk subscrieb benda tu?...harap dpt sdkt info dr bro,,

beboyot said...

aku pki ifon.so aku xbrpa nk pham bb.so hrap bro bole trang clear2 sblm aku agkt bb 1 hehe

1.BIS tu utk bbm,whatsapp,fb(apps) kan?klu aku xde BIS kira aku xle pki bbm n whatsapp walopon ada wifi? bkn whatsapp pki wifi je ke? (ifon oke je wifi whatsapp)

2.Let say aku xde BIS n aku bkak wifi, aku bole je kan nk bkak fb n youtube? tp dkt browser pnya la? klu pki app fb,youtube xbole ke pki wifi?ke kena ada BIS gak?

3.plan BIS ap yg pling mura antra celcom,digi n maxis?

4.let say aku amik plan sebulan BIS maxis, n then aku g oversea, aku still bole pki bbm,whatsapp? ke xleh?

Thanks bro

Asyraf Kamarul said...

Anonymous 1: sama2..

Anonymous 2: selagi BIS tak aktif seelok2nya off kan dulu data dan while roaming sebab nanti akan kena caj entah apa2 je..kena subscribe BIS, kalo pakai prepaid boleh aktif sendiri, kalo pkai postpaid kena ke center la..

beboyot: ok
1. BIS tu untuk gerakkan bb, kalo takde BIS app utama untuk blackberry takkan berfungsi so tak boleh guna appworld(untuk download software), bbm, fb, whatsapp dan lain2..tetapi browser masih ada utk buka apa2 website guna wifi tapi ibarat menggunakan telefon biasa la kalo app utama bb tak berfungsi..

2.app youtube boleh guna walaupun takde bis..browser boleh guna wifi utk buka fb dan lain2 tp takde via Blackberry..

3. kalau prepaid paling murah celcom, digi dan paling mahal maxis..

4. kalo ke oversea pkai bis maxis aku tak pasti..

Anonymous said...

cmna nk setting wifi blackbery to wifi router?,,..nk masukkan pin blackberry ke router tu yg jem ckt,,..huhu

Asyraf Kamarul said...

jem mcm mana? boleh terangkan lagi?

dylla karina said...

tq weyh 4 inf0..
stay new pkai bb smrtph0ne abiez kedit cpt..:(

nsb btw awl da emg rncng na tuka plan da..
tp np eyh wifi 0wg xleyh c0nnect ey? ip adress field ..:(

Asyraf Kamarul said...

sama2 weyh..
aktifkan je bis sebulan br best gna bb..

wifi org lain tak boleh connect sebab saved wi-fi networks dah penuh..so mana2 wifi yg dah tak guna sila la delete..

Anonymous said...

salam...sy xtau knp...harap anda tau...mmg sy mengalami mslh yg same, tolak kredit tetibe.kredit ni gle la..kejap die tolak..nanti die pulang blik...xfhm..knp jd begitu ye? kalau off data service tu leh dpt blik ke kredit?

Asyraf Kamarul said...

wslm..biasa la kalo tak aktif internet mmg jd mcm tu, tolak pastu ada balik nanti tinggal 0 sen terus, kalo dh tinggal 0 sen off kn data service pn dh tak dpt duit balik dh..kalo nak pkai mcm biasa2 baik off kan data service..

Anonymous said...

asalamualaikum s'dara asyraf.sy baru mnggnakakn bb curse
1)knp sdah guna bis & bkak fb utk update status msih tiada via blackberry
2)apa kgunaan bbm
3)knp x blh pkai bluetooth bbm

Asyraf Kamarul said...

wslm..
1) kalo nk ade via bb kena download app facebook dekat appworld,, kalo buka fb kat browser takkan kuar via belekberi..
2) bbm tu utk chat mcm yahoo messenger..
3) bluetooth bbm? mcm mn tu?

Anonymous said...

salam..ank tnya>>sy guna maxis..saya x tau mana pelan bis yg paling baik..patutkah sya guna bis bonus rm20 sbln?..ataupun bis social rm30 sebulan??..dua2 boleh support fb..mana yang lebih laju dan best guna??dan klbhan msing2??

Asyraf Kamarul said...

wslm..alamak maxis sy tak pernah guna..tp apa yg sy tau yg rm20 tu cuma bis saja maknanya kalo guna app yg bukan bis kena caj..yg rm30 tu sy tak tau..

Anonymous said...

salam,
nak tanye sikit...maknenye kalau tgh on wifi..takleh call/sms la kan? pasal mobile network off.

Asyraf Kamarul said...

wslm..ha'ah tak boleh call dan sms..nak buat macam mana dari kredit habis baik off kan kejap masa nak guna wifi..kalo fon ade langgan internet+bis tak payah off mobile network masa guna wifi..

Anonymous said...

asyraf , aku nk tnye . bley x aku ber BBM bila aku off data service ?

Asyraf Kamarul said...

data service dah off tak boleh bbm..semua yang berkaitan dengan internet tak berfungsi dah..

Anonymous said...

Salam, nak tanya.. Macam mana nak suscribe celcom bis ek? bole bagitau step-by-step? and bape harga die? :)

Asyraf Kamarul said...

ok..
mula2 *118# > pilih nombor 7 > pastu pilih la plan apa yg nak..harga pakej semua ada kat situ..

Anonymous said...

Tejumpa post ni time google tadi, hehe.. nak tanya, ape makna simbol blekberi yg ade kat atas tu ek? simbol tu kat atas belah kanan sebelah simbol line.. nape bb saya kejap ade kejap tade simbol tu ek?

Asyraf Kamarul said...

tu simbol BIS..
simbol tu ade time network 3G, kalo network EDGE tak keluar sombol tu..
kalo guna wifi ade jugak keluar simbol tu walaupun tak aktif BIS..
kejap ade kejap takde tu biasa bergantung kepada line jugak..

Anonymous said...

kalau nak activekan BIS,kena on data services dan while roaming ke ?

Asyraf Kamarul said...

Aktifkan BIS dulu, bila dah dapat mesej BIS dah aktif baru on data service..while roaming tak payah..

abby said...

Terima kasih atas info yg diberi. Ade satu jek soklan nk ty.. sy guna BB bru dlm sbulan. sy ade masalah setaip kali nk top up BIS hotlink.. bila dial *100# aje BB jadik hang . semua button n screen x function melainkan button reboot and button off/on .. masalh BB ataw masalah telco yg bengong...
thx bro..

abby said...

thx for ur info, sy bru je pakai BB nih..cuma problem nyer bila nk sabskraib BIS hotlink, dial *100# ajer trus BB hang . yg boley guna button off on saja..screen pun xfunction...

any idea why it happen..or masalah telco yg bengong???

thx

Anonymous said...

Takkan ni je cara dia -____- aku malas nak subscribe bis kalau duk rumah sbb ada wifi lepastu takleh ah text/ sms. haish nyesal lak guna bb.

shahrulnaem said...

Kepada pengguna blackberry yg nak blackberry internet service (BIS) korang xkan luput smpai bile2..bleh PM aku..byaran sebanyak RM100..untk pengguna maxis prepaid sahaja....sharing is caring..:)

Anonymous said...

salam.nk tnya,kalau xnk sbscribe BIS tp nk bbm ley x?

Asyraf Kamarul said...

Abby: sori lambat reply..itu saya tak pasti sama ada punca dari fon atau telco..kalo masalah ni ada lagi cuba download software memory booster yg icon slash hammer tu..

Anonymous: Lepas aku upgrade OS yg paling latest ni, aku dah boleh guna internet wifi tanpa ON DATA Service..

Anonymous 2: tak boleh guna bbm tapi benda lain boleh mcm Appworld dan lain2..

AkmaDanira said...

Salam nak tanya kalau dah off data service ni, bbm masih boleh guna ke?

AkmaDanira said...

Salam nak tanya kalau dah off data service ni, bbm masih boleh guna ke?

Asyraf Kamarul said...

wslm..kalo off data service tak boleh guna BBM..

Anonymous said...

salam bro..
sy da aktif kan BIS tp kedit tetap kene telan..klu sy off data service maknenye sy tak boleh BBM betul tak?

Asyraf Kamarul said...

wslm..aktif BIS saja atau BIS+Internet?
ha'ah kalo off data service tak boleh BBM..

shahrulnaem said...

Infinite Blackberry Internet Service Hanya RM100,
Anda kini boleh menikmati pakej BIS tanpa had untuk Blackberry anda!

Apa yang anda perlu ada?
Hotlink Prepaid Service yang berdaftar sahaja. (Postpaid tidak boleh)
Semua jenis Blackberry 2G ataupun 3G
Tidak perlu lagi anda risau untuk top up kredit semata mata untuk servis BIS yang agak mahal daripada Maxis. Tiada lagi potongan kredit secara tiba tiba ataupun tempoh tamat untuk BIS anda.

Perlu diingatkan, tempoh penggunaan BIS adalah Unlimited kerana settings untuk no telefon anda telah ditukar di sistem dan beberapa perubahan settings pada Blackberry anda akan dilakukan untuk servis ini berjaya.

Apa yang anda perlu lakukan? Hanya berikan nama penuh (seperti di dalam IC) & nombor telefon anda
Anda akan di guide melalui phone call sahaja untuk melaksanakan perubahan settings pada Blackbbery anda.

Apa yang bakal anda peroleh? Akses tanpa had untuk melayari internet . . .
E-mail: Hotmail, Gmail etc.
Social networking: Facebook, Twitter, Myspace etc.
Chatting: BBM, Whatsapp, Yahoo Messenger, Google Talk, ICQ etc.
KECUALI video streaming: Youtube, Metacafe, Veoh etc.

Cara pembayaran? Anda boleh membuat pembayaran secara Online atau pun Cash Deposit Machine di akaun Maybank atau CIMB, pembayaran akan di minta setelah BIS anda selesai di aktif kan

Jika ada kawan - kawan yang berminat dengan package ini sila beri bb pin saya. Terima Kasih

BB PIN : 23715E68

Anonymous said...

hello bro. aku nie dh tahap sakit hati dgn si bb nie hah. aku dh ambik bis weekly RM7 maxis prepaid. dah dpt sms dah. masalahnya skrg knape still tak bole ber fb, twitter? aku tk fhm la bro.

Asyraf said...

kalo dah dapat sms yg kata BIS dah aktif tapi tak boleh guna jugak ko cuba off fon pastu on balik..data service jangan lupa buka..mst boleh guna punya lepas tu..

Anonymous said...

hi...
then kalau on data service tp on9 mcm biase xpe je kan? ke akan ditolak kat kredit jgk(klau da amik BIS)

Anonymous said...

Hi. Sy baru guna bb.. Smlm sy dh subscrb bia for daily.. Tp . .kan kene on data baru bley bbm..law bkak je data..asal krdt pon kne telan? Dah sunscrb kott

Anonymous said...

*bis

mohd najib said...

Adakah anda tahu,,,? Knpa kredit tiba2 lenyap...? Haaaa,,, ini dia,, Pernahkah anda terbaca service book dalam setting BB anda,,, click masuk dalam,, anda hanya perlu padam,,, yang ada WAP... Padam ja,, tak da pa Hal blaku,, itulah puncanya kredit selalu dtolak...

eddy annie said...

Salam..naoe ye bb storm 9550 unlock saya xboleh nk dail *100# atau msk topup,die akan direct buat cal..sblm ni boleh..ada sape2 tau x mslah cmni,canne nk buat.

eddy annie said...

Salam..naoe ye bb storm 9550 unlock saya xboleh nk dail *100# atau msk topup,die akan direct buat cal..sblm ni boleh..ada sape2 tau x mslah cmni,canne nk buat.

Anonymous said...

Nak tnye , knapa fon samsung galaxy young asyik telan duit ..

Anonymous said...

thanks for the info...sgt2 membantu...:)

Anonymous said...

Salam nak tanya, bila off data tu kenapa x boleh main bbm walaupon dah sambung wifi?

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...