Thursday, October 27, 2011

Cara Nak Upgrade OS Blackberry

(Updated 15 Januari 2013)

Nak upgrade OS5 ke OS6? Atau nak update OS5, OS6, OS7 dan OS7.1 yang paling latest?
Ikuti beberapa langkah mudah, tak perlu bayaran dan tak perlu bazir duit RM100-200 untuk upgrade di kedai.

Langkah-langkah untuk upgrade OS5, OS6, OS7, OS7.1.



Download OS yang terbaru di Crackberry. klik ---> download Latest OS


Nanti dia akan terus ke RIM dan anda perlu isi ruang kosong yang disediakan.


Dah habis download kemudian install dalam PC anda, tunggu sehingga Finish, tak perlu tick pada AppLoader nanti.


______________________________________________________________________________________


1. Connect Blackberry anda dengan DESKTOP SOFTWARE dan jangan disconnect selagi upgrade belum selesai.

Penting: Back up dahulu data telefon anda di Blackberry Desktop Software.
Jika anda masih belum ada Desktop Software boleh download disini ---> Desktop Software Download


2. Putuskan internet komputer anda supaya Desktop Software tak menghalang update OS tu nanti. Kemudian pergi ke my computer pilih Local disk (C:) dan ikut saja langkah-langkah seperti gambar di bawah :-
*Klik pada gambar untuk besarkan

a.
klik pada Program Files (x86)

b.
pilih Common Files

b.
kemudian Research In Motion

c.
Pilih AppLoader

d.
Scroll ke bawah sekali dan delete file Vendor

e.
Scroll ke atas semula klik pada Loader untuk mulakan upgrade

f.
klik Next

g.
Next

h.
Tunggu sehingga selesai

i.
Pilih bahasa dan aplikasi yang anda inginkan. Next

j.
dah puas hati klik pada Finish

k.

l.

n.
Akhirnya siap sempurna upgrade OS baru anda. 

m.
Blackberry anda akan on secara automatik apabila upgrade selesai.

Mudah saja kan tak sampai 1 jam semuanya dah selesai. Jangan takut nak cuba kerana langkah-langkah ni lengkap dari A sampai Z.

Jika update pertama anda tak berjaya, anda perlu tutup Desktop Software tapi jangan disconnect USB dan mulakan langkah a-j sekali lagi.


______________________________________________________________________________________

Cara untuk upgrade Blackberry T-Mobile
Untuk Blackberry T-Mobile caranya lain sedikit. Ada beberapa langkah tambahan yang perlu dibuat terlebih dahulu sebelum ikut sepenuhnya Langkah-langkah untuk upgrade OS di atas.
Anda perlu delete 2 cod tersebut:
net_rim_theme_tmobile_BlackBerry6_480x360_b.cod
net_rim_theme_tmobileeu_BlackBerry6_480x360_b.cod



Program Files (x86)

Common Files

Research In Motion


Shared

Loader Files

klik

Java

Delete 2 cod t-mobile tersebut

Dah delete boleh la mulakan upgrade mengikut Langkah-langkah untuk upgrade OS dari a - m di atas. Jangan lupa cabut memory card dan backup file.
Untuk T-Mobile anda kena tutup Desktop Manager tetapi jangan disconnect telefon Blackberry anda dengan USB. 

80 comments:

Luqman Hakim Zulkefli said...

thankz sebab bagi bnyk info...:)

Asyraf Kamarul said...

sama-sama...

Anonymous said...

terbaik bro....mmg lengkap...
takyah g kedai wat dh pasni..

Solahuddeen said...

nak tanya buleh,
cammane nak transfer semua contact dalam BB ke phone lain? ex : nokia. dah tanye kedai, dowang pun tak tau.

Asyraf Kamarul said...

tak boleh kot..bb ke bb boleh la..kena salin satu2 la jawabnya..

Fara said...

dh lama sy cr ni skg br jumpe..
thanx bro..

Asyraf Kamarul said...

sama2..selamat mencuba..

Anonymous said...

nk transfer contact bole...guna bluetooth je la...aku baru je transfer daripada nokia ke bb...

Asyraf Kamarul said...

bagus tu..ajar la sikit,, senang pengguna nokia nak transfer contact ke bb nti..

Anonymous said...

-SIDDIQ- salam bro... just nak tye ckit la.. bb aku mengalami masalah ketika search wifi... dia akan kuar 'no networks found'.. sedangkan bila aku search guna nokia n8 boley lak search wifi... mcm maner yer bro? huhuw...

Asyraf Kamarul said...

Siddiq..kalo mcm tu mungkin ada masalah dengan antena wifi tapi saya tak pasti la sbb dulu ada orang nasihat jangan beli AP set takut antena wifi dia ada masalah tak kuat untuk kesan wifi..betul atau tak aku pasti la..cuba reset fon tu kadang2 boleh jadi ok jugak, tekan butang alt aA del selama 10 saat nanti akan menyala lampu merah fon tu akan restart semula..berkesan atau tak wifi tu aku tak pasti, boleh cuba jela..

Anonymous said...

Salam bro... aku da ikut semua instruction ko tapi still lagi aku nyer os5... aku delete vendor.. pastu click loader.. cumer time yang install language and input support tu aku x der lak option tu.. npe yer? taw2 dia kuar 'your device software updated succesfully'

Asyraf Kamarul said...

ko pakai fon apa? lg satu fon ko ada AT&T, T-Mobile atau Orange ke?

Anonymous said...

so far aku da try da jugak cara yang untuk t-Mobile nyer BB.. tapi x der ak folder yang nak didelete tu... aku nyer bb 9700...

Asyraf Kamarul said...

cuba remove balik dan install sekali lagi os 6.0.0668 dalam pc..buka desktop manager dan connect fon dengan desktop manager pastu ikut step2 mcm kat atas sekali lagi..

yAyA said...

tq awak, skali try da jdi...

Asyraf Kamarul said...

sama2 yaya...

Anonymous said...

bro. kalau blackberry 8520 boleh ke upgrade ke os 6?

Asyraf Kamarul said...

8520 tak boleh..boleh upgrede os5 baru je version v5.0.0.1036

Anonymous said...

bro , aku pkai bb 8520 , cmne nk download latest os eh? ikut cara yg kau bg tu ke?

Asyraf Kamarul said...

sebelum upgrade os baik kau check dulu version kau, mn la tau kot2 version kau dh mmg up to date ke..8250 yg terbaru punya v5.0.0.1036 keluar 14/12/2010..

Anonymous said...

nk check version mne?

Asyraf Kamarul said...

os 5 aku dah tak ingat la..
cuba pergi Option pastu cari About Device Version..

Anonymous said...

alamak lme pny version , cmne nk download yg latest? ikut cara kau bg ye?

Anonymous said...

aku nya version v5.0.0.681 . lps download yg latest , buad ape pulak

Asyraf Kamarul said...

ye ikut je cara2 kat atas..
desktop manager kena install guna cd yg dalam kotak bb tu pn boleh atau download terus dr internet..

Asyraf Kamarul said...

ye ikut je cara2 kat atas..
desktop manager kena install guna cd yg dalam kotak bb tu pn boleh atau download terus dr internet..

Anonymous said...

saya baru beli BB bold3, tapi software blackberry maps takde. dah try download tapi takde kat menu,tp kat application management ade je blackberry maps installer. problem ape ea?ke kene subscribe BIS dlu baru bende tu install? sebab sy tak apply BIS lg.

Asyraf Kamarul said...

takde masalah apa pn..akifkan BIS dulu baru maps tu ada..

Anonymous said...

salam nak bertanya . berapa harga torch 9800 n torch 9810 di pasaran malaysian sekarang ( brightstar ) ?? mane lebih puas di antara kedua dua phone tersebut ?

Asyraf Kamarul said...

wslm..sy tak pasti brp tp 9810 dalam rm1700-1800 brightstar..antara dua tu mesti la 9810 lg puas..

Anonymous said...

os bb curve 9300 ape ye..os 5 or os 6??

Asyraf Kamarul said...

OS v5 boleh upgrade ke v6..

Anonymous said...

Bro, masih sama jugak ke cara nye nak update dari OS6 ke OS7..

Asyraf Kamarul said...

OS6 ke OS7 saya tak pasti la bro..

Anonymous said...

Terbaik bro. Orang macam ni lah kita nak, tak kedekut ilmu. Semua orang respect! :)

Anonymous said...

nak tany kalau bb curve 9300 wifi problm nak buat mcm mn yerr

Asyraf Kamarul said...

Anonymous 1: hehe tq bro..sy kongsi ape yg sy tahu.. :)

Anonymous 2: wifi problem mcm mana? tak boleh connect?
selalu kalo wifi problem sebab Saved Wi-Fi Networks dah penuh so dia dah tak boleh nak connect dengan Network wifi lain..
cuba delete sesetengah saved network tu..
lagi satu cara cuba reset semula fon tu..

Anonymous said...

sy bru belo bold 3. time nk install BB dekstop manager pakai Cd die, ada problem. Die ckp ada problem dgn windows installer. ni problem Cd atau laptop sy ? siap download dekstop manager baru lgi, tpi sedih sbb xblh bukak jugakk....camana ni eh..isk3

Asyraf Kamarul said...

kalo guna cd tak boleh n download terus dari website bb pun tak boleh mebi tu prob dari laptop la..

Fizzy said...

salam bro Asyraf..
BB saya selalu "hang" then reboot sendiri..
selalunya occur bila saya nak taip SMS..
bru taip 10 character terus jadi..
sumtimes saya tak usik pun dia akan jadi benda yang sama..
tension bro..
sume tutorial kat youtube tu sume saya dah try..
BB saya ni rasanya da 50 kali update..
lepas downgrade ke OS5 pun jadi benda yang sama..
saya dah ikut semua step yang bro ajar tapi still jadi benda yang sama..
camne yer..?
#buntubuntubuntu!


Add. Info:
Blackberry Bold 9700
Blackberry OS6
T-Mobile

Asyraf said...

gila lah,, ni tahap melampau habis..haha

ok macam ni,, skg pakai version berapa? 9700 paling latest skg v6.0.0723

kalo belum pakai version tu, try upgrade ke version tu pastu delete software2 yang tak berguna,, delete email on handheld only pastu delete mesej yang tak penting..

last download software MemBoo yg lambang hammer Thor tu..hehe

memory card berapa gb pakai?

afiq said...

ok,masalah yg duk reboot sendiri tu,mostly akan jd kat AP set sj..not sure y,tp mmg cmtu..additional info awk tulis awk pakai t mobile..maybe sbb tu laa..dulu sy penah jd cmtu jgk,pastu terus tukar ke brightstar,settle..

afiq said...

ok,yg masalh duk reboot sendiri tu,maybe sbb pakai set AP..awk pakai t mobile kan..maybe sbb tu laa..mostly benda ni jadi kat AP sj..not sure y..

Gor said...

bro, asal aku punya takde pulak program file(x86) tu?

Asyraf said...

pakai window XP atau Vista ke ?

Ni tutorial untuk window 7..

FaridShahari said...

kalau nk upgrade OS 7 kepada 7.1 boleh ker?? kalau boleh.. tolong ajarkan... & camner nk jadikan blackberry sebagai modem pada laptop tanpa menggunakan kredit apabila mengakses internet?? kalau brightpoint nyer set ori ke?? (faridshahari@gmail.com)

Pusat OS Blackberry said...

alternatif download OS blackberry http://goo.gl/hyx0j

Anonymous said...

tak boleh nk download blackberry desktop software

Anonymous said...

mcm mna nak tau screen lcd blackberry ori ke x? kalau beli online...tq.

Fazli Ramli said...

:: bro, kalau bb 8520 boleh ke nak upgrade kpd os.6 ??

Hanis farina said...

RIM tu ape ? tatau laa :/

Hanis farina said...

alaa.. kalau guna windows xp tak de program files (x86) tu tak jadi ke ? :/

Anonymous said...

bro
kalau tuka bbpin x boleh ke?
saya jumpa bbpin
so nk try tuka bbpin
boleh x?

gaara sand said...

salam bro..n tny sket..sy pakai bb bold 9790.os skrg 7.0. bleh ke s upgrade ke 7.1 gune care yg bro tnjuk tu?

Anonymous said...

With havin so much written content do you ever run into any
problems of plagorism or copyright infringement? My website
has a lot of exclusive content I've either authored myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any methods to help reduce content from being ripped off? I'd certainly
appreciate it.

Feel free to visit my weblog :: solavei

Anonymous said...

What's up, this weekend is nice designed for me, because this moment i am reading this impressive informative paragraph here at my house.

Here is my blog - http://thaspace.net/index.php?do=/profile-28465/info

Anonymous said...

you are in reality a just right webmaster. The site loading
speed is amazing. It kind of feels that you are doing any unique
trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have performed a magnificent activity on this subject!


My webpage - The web’s premiere DJ community

Anonymous said...

Hi! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be okay. I'm definitely enjoying your blog and look forward to new
updates.

Also visit my site - ziing.com

Anonymous said...

Very good write-up. I certainly love this site. Keep writing!


my web-site ... I Knew You Were Trouble - Taylor Swift (Kim Viera Cover)

Anonymous said...

I have read some good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting.
I wonder how so much attempt you put to make
this kind of excellent informative website.

Review my website ... The web’s premiere DJ community

Anonymous said...

Link exchange is nothing else but it is only placing the
other person's website link on your page at appropriate place and other person will also do same in support of you.

Here is my site :: Kim Viera - I Knew You Were Trouble (Taylor Swift Cover)

Anonymous said...

Hello! I've been reading your blog for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Austin Tx! Just wanted to tell you keep up the fantastic job!

Also visit my web blog: The web’s premiere DJ community

Anonymous said...

Great website you have here but I was wondering if you knew
of any user discussion forums that cover the same topics talked about in this article?
I'd really like to be a part of group where I can get feedback from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Appreciate it!

Check out my web-site :: The web’s premiere DJ community

Anonymous said...

Great post. I was checking continuously this blog
and I'm impressed! Very helpful information specifically the last part :) I care for such information much. I was seeking this particular information for a long time. Thank you and good luck.

Here is my blog post :: solavei

Anonymous said...

An impressive share! I've just forwarded this onto a colleague who was doing a little research on this. And he actually ordered me lunch due to the fact that I discovered it for him... lol. So allow me to reword this.... Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to talk about this topic here on your internet site.

Also visit my website: The web’s premiere DJ community

Anonymous said...

What's up to every body, it's my first pay a quick visit of this web site;
this blog consists of amazing and actually fine stuff designed for readers.


Look at my site :: I Knew You Were Trouble - Taylor Swift (Kim Viera Cover)

Anonymous said...

My programmer is trying to convince me to move to .
net from PHP. I have always disliked the idea because of
the expenses. But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on numerous
websites for about a year and am worried about switching to another
platform. I have heard very good things about blogengine.

net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
Any kind of help would be really appreciated!

Also visit my web blog :: solavei

Anonymous said...

Wow, this piece of writing is good, my sister is analyzing these things, therefore I am going to convey her.


My site: solavei cell phone

Anonymous said...

For most up-to-date information you have to visit internet and on world-wide-web I found
this site as a most excellent site for latest updates.


My web blog :: The web’s premiere DJ community

Anonymous said...

I am actually pleased to read this webpage posts which consists of tons of useful data, thanks for providing these kinds of statistics.



Feel free to visit my web-site - friendsandfriendsoffriends.com

Anonymous said...

Have you ever considered about including a little bit more than just your articles?

I mean, what you say is fundamental and all.
However think of if you added some great photos or video clips to give your posts more, "pop"!
Your content is excellent but with images and videos, this website could certainly be
one of the best in its field. Superb blog!


Also visit my web blog; Kim Viera - I Knew You Were Trouble (Taylor Swift Cover)

mynems ajai said...

Bro ,nak tanye ,aku pakai bb bold 9790 ,mcm mane nak transfer file dari memori kad ke phone memori ?

Anonymous said...

This paragraph will assist the internet viewers for building up
new weblog or even a blog from start to
end.

Look at my page XXX Porn

Anonymous said...

Blog nie byk bantu pengguna bb (Y)

Aldo Kurniawan said...

Hay awak mau tanya sikit nak mana cara tu perbarui my bb punya.Saye nak guna OS6 onyx 2 mau kehendak upgrade my bb.Kl my pc tak guna paket data.Cam mana ?

Aldo Kurniawan said...

Hay awak mau tanya sikit nak mana cara tu perbarui my bb punya.Saye nak guna OS6 onyx 2 mau kehendak upgrade my bb.Kl my pc tak guna paket data.Cam mana ?

Syafiq PEQ said...

salam...nak tnye... bb sy x boleh nk install app world tu... dye tulis 'none'...cm mne ye? cm mne nk instal ke ape?

nanoi said...

salam..nak tnye ade x solution tntg msalah sy nie...bb slalu restart la tension sngat2....

Anonymous said...

Assalamualaikum ..
Langkah pertama nk updat software BB 9700 bold os 5 ke os 6 McM mne ...
Sy blum pernah try
Tlong ye

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...