Wednesday, February 22, 2012

Tips Jimat Bateri Blackberry

Sesiapa yang pakai bb mesti tak lari dari masalah bateri cepat habis. Tapi masalah ni cuma melanda kepada yang aktifkan BIS je, yang tak aktif BIS tu takde masalah. Ok aku ada beberapa tips yang berguna untuk jimatkan bateri hampir 40% berbanding biasa.

Cara dia mudah saja

a. Pakai apa-apa software penjimat bateri. Aku tak pasti keberkesanan software macam ni tapi apa salahnya mencuba, download free je  pun.

b. Tukarkan Network Mode kepada 2G sewaktu kita tak melayari internet. Penggunaan 3G yang berterusan akan mengakibatkan bateri lebih cepat habis. Kalau bateri memang dah tahap betul-betul nak mati off data sevice, sekurang-kurangnya bateri kita boleh tahan lebih lama untuk hal-hal kecemasan.

c. Kurangkan Backlight Brightness ketahap yang paling minimum, aku buat 0 terus.
d. Backlight Timeout tak perlu lama-lama sangat, 30 saat dah cukup.
e. Jangan lupa tutup wifi dan bluetooth selepas digunakan.
f. Tutup semua aplikasi yang tidak digunakan.

Selamat Mencuba

9 comments:

A.A.M said...

good info!

cahaya iman said...

nak tanye siket.. bb aku ni dia punya app world xde berfungsi la.. tak boleh guna langsung.. mcm mne nak buat??

Asyraf Kamarul said...

A.A.M : thanks
cahaya iman: BIS aktif tak?

syarifah syahirah said...

ehhhh, ade personal FB tk ? im the new user of BB soooo need help personally from yu. thank you. do reply back please. nnti i add you kat fb

Asyraf Kamarul said...

ade je,, add sini..
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000177326203

dzuandiey said...

blackberry panas dan cepat habis bateri...kenapa ya?...

Asyraf said...

banyak benda boleh jd punca..kadang2 fon jem, applikasi tak tutup dgn betul dan lain2..

Anonymous said...

Senang cerita tukar pakai samsung

Elya Nick said...

A'ahh knp bb sy ni pn pns and cpt abes bateri,kdg2 blh tahan smpai 4jam je..

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...