Monday, November 19, 2012

Masalah BB ID Di APP World

Sering kali  pengguna yang terlupa kata laluan di app world tak tahu nak berbuat apa-apa sedangkan mudah saja mereka boleh reset password. Ada jugak yang terlupa email punya password sekali  =_=''
Kali ni ada tips yang berguna buat yang lupa ID, password atau yang beli Blackberry terpakai.

Kalau dah beli Blackberry terpakai macam mana kita nak tau ID pengguna terdahulu, matilah nak cari sapa owner lama jadi tak susah kita boleh buat akaun baru dekat Blackberry APP World. So yang lupa ID dengan password pun boleh cuba cara ni.

Tadaaaa dah siap pun register, itu pun kalau you all semua dah buat la tadi. ID baru dah siap jadi boleh login dah dekat app world BB anda. Pada yang nak membaca bagi habis dulu silakan.

Ehhh kenapa keluar "ENTER THE USERNAME ASSOCIATE WITH THIS SMARTPHONE" pulak ni ? Arhhh Asyraf ni memang pembohong bersiri la, kata dah boleh tapi keluar ape benda menatang pulak ni..!!

Sabar abam jangan marah sama saya, itu sebab IDD lama punya BB ada sana (bercakap gaya bangla). Ehh IDD pulak dah, tu kad yang Bangla selalu guna nak call kampung halaman. BB ID baru betul, kena delete dulu Blackberry Identity yang lama. Cara dia ikut langkah dekat bawah.


Klik pada yang bertanda biru dekat BB you all.

1.

2.

3.

4.

5.
Okeh bagi perhatian sekejap ye murid-murid. Delete Blackberry Identity. Haa bijak lepas delete restart BB anda dan bila dah hidup masuk dekat app world nanti akan keluar "A BlackBerry Identity update is needed. Would you like to install it now ?" so klik YES. Lepas dah habis download akan keluar "A restart is required for changed to take effect." Jadi sekali lagi kena restart, nanti dah hidup anda dah boleh masuk app world dan pergi ke My World nanti akan keluar sign in page, jadi anda sudah boleh login dengan jeritan penuh keriangan seperti suasana hari raya. Selepas itu akan muncul "Your Blackberry ID will be associated with smartphone. Your Internet email accounts, as well some apps and services will be automatically be transferred. In some cases, email won't be sent to you previous smartphone anymore" so Continue je. Nanti akan keluar BB agreement page tu scroll ke bawah klik I Accept.

Tutorial bergambar ini khas untuk OS6, OS7 dan OS 7.1 sahaja. 


Kepada Pengguna OS 5 janganlah bersedih kerana saya sangat adil tau. Adilah jugak walaupu takde gambar kan. Bawah ni untuk Curve 8520, Bold 9000 dan seangkatan dengannya.

1. Tekan butang BB
2. Pilih "Option" 
3. Pilih "Application"
4. Tukarkan daripada "Third-party" kepada "Add-ons"
5. Dalam senarai itu nanti ada "Blackberry Identity" 
6. Delete "Blackberry Identity" tersebutHaa bijak lepas delete restart BB anda dan bila dah hidup masuk dekat app world nanti akan keluar "A BlackBerry Identity update is needed. Would you like to install it now ?" so klik YES. Lepas dah habis download akan keluar "A restart is required for changed to take effect." Jadi sekali lagi kena restart, nanti dah hidup anda dah boleh masuk app world  dan pergi ke My World nanti akan keluar sign in page, jadi anda sudah boleh login dengan jeritan penuh keriangan seperti suasana hari raya. Selepas itu akan muncul "Your Blackberry ID will be associated with smartphone. Your Internet email accounts, as well some apps and services will be automatically be transferred. In some cases, email won't be sent to you previous smartphone anymore" so Continue je. Nanti akan keluar BB agreement page tu scroll ke bawah klik I Accept.

10 comments:

FarizahKay✿ said...

Ya Allah terima kasih banget abam hensem!! Finally saya berjaya menyelesaikan pemasalahan yg saya alami!!! *baling coklat* xo

Skydiela said...

askum...mcmana sy nk dpatkan balik "blackberry identity" dlm application manegement....sb x sengaja terpadam...lgpun sy lom aktifkn lagi id BB sy dlm hp bb sy...pleaseeee...ni no fon sy 019 7329732..sms je

Ita Baharin said...

ya allah sukany sy....setelah sekian lame bb sy x onn sb bb telalu sarat dgn org punye mcm2sb guna id kawan...sampai da bli fon len baru dpt jlan penyelesain....sooo sukaaaa sgt2 tenkiu abam...

muaz shukor said...

bro, sy nyeh bb9780 selalu hang, camna nak settle heh? and dah connect bis tapi still taleh bbm suma apa kejadah tu

RYET SYAHMI said...

Bro bbm tak boleh guna lps upgrade.guane nk buat?

Anonymous said...

alhamdulillah... xsia2 sy like.. hihi... tqvm.. :)

ShaFiQa kAy 【 ツ 】 said...

Finally .. Thank u ~ sob sob

yan abdullah said...

Saya pun jd mcm tu jgak..dh wipe bb pastu tlupe id bbm...pls help me..

yan abdullah said...

Saya pun jd mcm tu jgak..dh wipe bb pastu tlupe id bbm...pls help me..

Anonymous said...

i need ur help..hahahah..dah create id baru... mslaah skang ni,id lama sy tu tinggal 9/10 try je lagi....yg peliknye..asal kat app mngmnt sy takde blckberry identity..?? camne nk delete...leh ke kalau sy msukkan je trus id n pwd baru sy utk kali ke 10/10??? tak jd pape ke nnt..ke ada solution len..plis plis help help... guna bb9790

email:seraconan

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...