Wednesday, August 17, 2011

Isi Lengkap Blackberry Brightstar

Isi kandungan lengkap dalam sebuah kotak Blackberry 9780 Brightstar
*klik pada gambar untuk besarkan



Buku panduan dan cd

Kad warranty dari Brightstar

Earphones

Charger

4 jenis plug charger

USB

Pouch





Perbezaan dengan Blackberry AP Set
  1. Tiada buku panduan
  2. Tiada kad warranty
  3. Hanya dapat satu kepala charger
  4. Earphones tebal dan tak selesa dipakai
Kiri AP set dan Kanan Brightstar 

Sebelah kiri AP set dan sebelah kanan Brightstar
Perbezaan cetakan dan sticker pada bahagian tepi kotak BlackBerry. AP set menggunakan sticker plastik manakala Brightstar menggunakan sticker kertas. 

p/s: kelihatan sama tapi tak serupa.
Untuk maklumat lebih lanjut silalah baca sini : Tips Membeli Blackberry

43 comments:

Anonymous said...

bru ku tahuuuuuuu..thx a lot...

Miss A said...

NICEEEE ! Suka gila BB <3

prince aeril said...

maklumat yang bagos..thanx bro.. :)

→cik mOmey← said...

kalo nk beli bb 2nd cmne ? ade tips tak ??

Asyraf Kamarul said...

→cik mOmey← : bb nak 2nd direct owner je, kat kedai mn ada jual bb 2nd coz semua dh jd AP set so beli AP set jela..

Pink Diva™ said...

useful info..thanx dear..:)

nas said...

nice n useful!
dulu nak beli BB usha la blog ni n baca tips bli BB
last2 xjadi.. cancel.. aishh

Anonymous said...

bro..mane mau beli bb ori area kl? ade suggestion x selain kat fahrenheit88? :)

A.A.M said...

barang-barang macam charger, earphone tu dapat sme je ke untuk semua jenis phone bb?

Asyraf Kamarul said...

charger sama earphone tak pasti..

rz said...

as'salam...
dkt kl ni kt mne ada btol2 brighstar pnye dealer?hr tu ada gak tgk kt web brighstar,tp mcm xupdate jer...ble kol tnye kdi2 tu,semua kate xda jual bb brightstar....tq! =)

A.A.M said...

kalau bb bold 2 agak2 brape harga sekarang ?

Asyraf Kamarul said...

rz: wslm..kalo dekat kl cari la dekat lowyat atau sungai wang..

A.A.M: bold 2 brightstar dah takde jual..AP set je ada dalam 8 ratus lebih...

Iszuan said...

thanks for the info bro. er kau thu tak mana2 store area mlaka yg jual BB brightstar? aku cri merata semuanya AP jee.... hmmm

Asyraf Kamarul said...

sama2..aku tengok kat website brightstar ade banyak banyak dealer kat melaka..masuk link ni http://www.brightstarcorp.com.my/BB%20dealer.html

bella said...

semua set BB memang dapat 4 plug charger ke?

Asyraf Kamarul said...

kalo brightstar mmg dapat 4

Anonymous said...

salam.mmg berguna post yang ko msk nie.mmg kalo xbace post nie sng kene tipu.aku pn nyaris jd mangsa cina nak wat untung.boleh x list kan semua tips2 yang ada untuk membeli bb yang ori dan cara nak memastikan bb tue ori.tambah2 utk bold 9000.

Asyraf Kamarul said...

wslm..sebenarnya bro mudah je kalo nak beli yang ori beli je dari celcom, maxis atau digi..ataupun beli brightstar je, selain dari tu lupakan..bold 9000 sekarang dah stop penjualan, yang ada cuma AP set..

Anonymous said...

salam.ok tq bg penerangan 2.mmg tau bold 9000 dh xda jual.tp cmne nk dptkn ap set yang baru?boleh ke beli/ order dr brighstar/ dealer yg da list kat situ?kalo yg jual kt luar cmne cara nak check ap set 2 baru?

Asyraf Kamarul said...

Takkan dapat dah bro 9000 baru..contoh kereta proton saga first model tahun 1985 mana ada jual yang baru dah coz proton dah stop model tu, yang ada skg proton saga BLM dengan saga FL je..sama macam telefon jugak, blackberry dah hentikan keluaran model bold 9000 coz dah ada model baru ganti..

Anonymous said...

ok bro.kalo bb 9000 dh xboleh jumpa xpe.tp mcm mane nak kita pastikan bb 9700 &9790 2nd tu ori.selain dr stiker brighstar belakang 2 pe lg yang membezakan bb ori dgn pa/recon.boleh ke kita nak check emei no ke atau software dia.mcm mane pula dgn modell bb dr maxis/ celcom.camne nak tau ori.kalo boleh bro tolong bagi penerangan terperinci sikit sbb tgh survey nie.plllzzz.

Anonymous said...

ok bro kalau bb 9000 dh xboleh dpt xpe.skrg ni cuba cite skt camne nak beli bb 9700/9780 yg 2nd.pe ciri2 yg boleh kita knl?mcm ne nak pastikan bb 2 btl2 ori?selain dr warranty brighstar boleh ke kita check emei atau software?tolong cite skt sbb skrg nie tgh survey bb.

Asyraf Kamarul said...

sy tak berapa tahu sgt psl bb 2nd ni..bb 9700/9780 bila dh jd 2nd ada sesetengah je lg yg msih dibawah warranty brightstar..2nd ni ada yg ap set, ada yg brightstar..apa pun bro boleh rujuk dekat post sy tips membeli blackberry sbb bla bro dh tau mcm mn nak beli blackberry yg baru so pasti lebih mudah untuk bro beli yang 2nd..dari pilih yg 2nd baik bro pilih AP set..sekurang2nya ada warranty 18 bulan..harga lebih kurang..

Anonymous said...

Salam, bro.

Nak tanya apa beza Brightstar dengan SAMART i-mobile? Mana satu yang better or ori or dua2 ori sebenarnya. Hope boleh explain sikit.

Tq.

Asyraf Kamarul said...

saya tak tahu apa2 pasal samart i-mobile.. :)

Anonymous said...

bro. nk tanya, mana nak cari screen bold 9000 code 002? berapa ye harga screen?

Anonymous said...

kalo yg bb torch 9800 tu masih ade lagik kn yg brighstar? ke da stop die nye pengeluaran sbb kuar torch 9810?

Asyraf Kamarul said...

Anonymous 1: kalo area kl pergi je lowyatt confem ade..harga tak mahal dalam rm150 ke bawah je..

Anonymous 2: itu sy tak pasti tp rs2 ade kot..

budakbalun said...

aiseh!!
baru ni teman beli BB curve 9360 brighstar..
tapi dapat charger satu je..
tak dapat pouch pun??

adakah pouch tu accessory?

Asyraf Kamarul said...

naiya le..
pouch tu 1 set dgn fon bb, beli bb mesti dapat..

gogs said...

aku bru beli online BB pearl 9105 dr 1 kdai nih..die kate brightstar..ak on tgk set maxis..then ak tgk brg2 ak cam AP set brdasarkan pe ko tulis..cmne tuh? tp earphone ak tgk ori.buku,cd,usb,pouch sume ad..yg xde wrrnty card n 4plug

Anonymous said...

aku bru beli online 1 BB pearl 9105..ak tgk set maxis..die kate brightstar..brg yg ade bku,cd,earphone ori,pouch..wrrnty card xde n plug 1 je..

Asyraf Kamarul said...

kalo set maxis pastinya fon tu dah digunakan, maxis takde jual fon di kedai biasa..

Anonymous said...

bro nk tanye sket... Aku ad bli BB BOLD 9700 dkat celcom... waranti card ad, 4plug tuh pn ad... tp sticker tepi dye gune plastic pastuh earphone dye pn cm ap set yg ad kat atas tuh... maknenye aq kne tipu a ngn celcom?? just nk tanye... :)

Asyraf Kamarul said...

bold 2 earphone mmg mcm tu..jgn risau celcom takkan tipu punya..

Anonymous said...

knp sy bli bb 9700 cina tu ckp xdpt mem kad..sya kna bli mem kad...then dya mcm push2 suh amek 16gb pnya...rm220...

Asyraf Kamarul said...

memory card mmg tak dpt kata kedai la, betul atau tak sy tak pasti..selalunya kedai akan bg free 2gb..memory card ni ada kelas dia, lagi tinggi kelas dia lagi mahal harga dia..16gb kelas 10 pn tak semahal tu..sah dia nak ambik untung lebih..

muhammad zulhilmi Abdullah said...

bro aku baru beli bold 3 brighstar kat low yat..sume accesory aku dapat..tp warrnty die pakai kertas resit je then kotak tepi die takde sticker hijau mcm dlm gmbar diatas..kire ori gak kan?

Anonymous said...

ermm..macam mane nak bezakan curve 9220 yang ori set and ap set? td bile g survey kat kedai..cina tu siap ckp klau original die akan bg kad kecik yang bgtau 24 months warranty card and siap nak register warranty kat brightstar? betul ke?
TQ

Anonymous said...

nak tanya sikit.. bb torch 9860 & bb curve 9380 yg mana lebih better.. tq ..

Anonymous said...

salam,ape beza at%t n brightstar.. ? :)

Shahrul Anwar said...

BB Q10 mcm mna pula?

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...