Wednesday, October 26, 2011

Apple Dan Blackberry

Semasa aku kecil dulu apa yang aku tahu Apple dan Blackberry cumalah buah-buahan. Aku tak pernah suka makan epal tapi aku suka minum jus epal. Tapi tapi tu dulu, sekarang bila disebut Blackberry dan Apple apa yang terlintas di fikiran adalah Cik Epal dan teknologi yang canggih bukan buah lagi. Wah macam mana mau kira ni dah la guna nama buah tapi sesen pun tak bayar dekat buah tersebut. Hati-hati mungkin suatu hari nanti mereka ni terima surat saman dari buah-buahan Apple dan Blackberry.

Kanak-kanak serta remaja masa kini mintak dekat mak ayah nak epal, dengan senang hati mak ayah tanya "hah nak iPhone 4 S ke iPad 2 ke Macbook atau nak mak ayah pinangkan Cik Epal". Untunglah lahir dalam zaman dah canggih mintak buah epal dapat Apple. Blackberry pula tidak lagi terkenal dengan jem yang enak disapu pada roti tapi popular dengan BlackBerry Messenger sampaikan Obama pun tergedik-gedik nak Blackberry. Tengoklah begitu hebat penangan buah Apple dan Blackberry ni pada dunia segalanya adalah kerana applikasi yang terdapat dalam kedua peranti ini membuatkan segala urusan harian menjadi lebih mudah.

Tapi dalam kebaikan kita dibuai teknologi sebegini ada juga keburukannya seperti banyak masa dihabiskan dengan mengadap BBM dan laman sosial yang terdapat dalam kedua-dua peranti canggih ini sehingga kurang melakukan aktiviti yang sihat di luar rumah. Ramai yang tidak cukup tidur kerana asyik bermain dengan aplikasi yang menyeronokkan, tiada masa untuk bersama keluarga, binatang peliharaan mati kelaparan dan paling menyedihkan sembahyang 5 waktu entah ke mana. Jadi kita kena bijak membahagikan masa antara peranti canggih dan kehidupan seharian.

5 comments:

Anonymous said...

btul tue..
santai je cite nie..

Anonymous said...

Pas aq bce ni bawu aku prasan ape yg ko ckp tu mmg btul.

Anonymous said...

salam bro..ak memang cerewet bab beli henpon ni..memandangkan bro otai dalam bberry..boleh mintak pendapat phone bb ape yg terbaik n di mana nak beli...bajet xkesah..sebab ak nak buat hantaran kawen..hahaha...tq bro...ops..ak xtaw bro leh reply biler so ak bg email ak if xkeberatan boleh email ak...izhambaharum@gmail.com...THANX A LOT BRO!

feutel eugene said...

salam bro..ak memang cerewet bab beli henpon ni..memandangkan bro otai dalam bberry..boleh mintak pendapat phone bb ape yg terbaik n di mana nak beli...bajet xkesah..sebab ak nak buat hantaran kawen..hahaha...tq bro...ops..ak xtaw bro leh reply biler so ak bg email ak if xkeberatan boleh email ak...izhambaharum@gmail.com...THANX A LOT BRO!

feutel eugene said...

salam bro..ak memang cerewet bab beli henpon ni..memandangkan bro otai dalam bberry..boleh mintak pendapat phone bb ape yg terbaik n di mana nak beli...bajet xkesah..sebab ak nak buat hantaran kawen..hahaha...tq bro...ops..ak xtaw bro leh reply biler so ak bg email ak if xkeberatan boleh email ak...izhambaharum@gmail.com...THANX A LOT BRO!

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...