Thursday, January 3, 2013

Masalah Air Lagi !!


Bandar Baru Ampang: Hampir satu hari menangung azab disebabkan masalah kegagalan Sistem Rumah Pam di Wangsa Maju dan Rumah Pam Pudu Hulu Baru. Kejadian ini adalah yang kali kedua sejak 29 Disember tahun lalu. Saya bersama keluarga terpaksa ulang alik mengambil air dari pili bomba di blok sebelah. Kejadian ini amat mengejutkan kerana tiada sebarang notis gangguan dikeluarkan oleh pihak pengurusan kerana ia berlaku secara tiba-tiba.


Dah tak payah nak poyo sangat konon berita la kan. Tapi apa yang pasti memang perit takde air, takde elektrik takpe lagi. Takde air nak buat rutin harian pun susah. Paling menderita terpaksa angkut air dari bawah naik atas. Kalau aku ni ahli bina badan macam Datuk Yusof Haslam dan Aaron Aziz ok la jugak. Ehh silap dorang takde kena mengena pon dengan bina badan.

Walau bagaimana pun sekitar jam 3.50 pagi air sudah ada semula di kawasan saya. Deras lagi tu dengan membawa air karat bersama. Hampir menangis berguling-guling aku atas lantai kerana terlampau gembira. Merasa jugak aku jadi seperti orang kulit hitam di Afrika yang gembira dapat bekalan air bersih dari paip. Terus buka paip isi air dalam baldi-baldi kosong bagai takut kalau jadi balik takde air kan naiya. Habis semua pinggan mangkuk aku basuh. Sekarang baru rasa kita patut elakkan pembaziran kerana setitik air tu sangat berharga tapi sekejap jela kan rasa macam tu.


Berbotol-botol air aku beli untuk minum dan masak magie bila lapar. Air yang warna coklat dalam botol kecik dan dalam cawan tu bukan tea, nescafe atau air ketum kaw dari Kedah tapi itu adalah air pertama yang keluar dari paip, saja nak tadah buat saspen sikit.

Haaaa lagi satu ingin aku jelaskan kemushkilan korang tentang pisang yang nak menyibuk duduk depan sekali tu, dia bukanlah air berperisa pisang di dalam botol berbentuk pisang tapi dia memang pisang betul dan tiada kaitan atau membantu langsung semasa masalah air ni melanda.

Ok akhir sekali syukur alhamdulillah masalah ni selesai dengan cepat. Syabas diucapkan kepada SYABAS. Kepada yang masih dalam kawasan krisis air tu syabas jugak kerana anda mampu bersabar.

Dibawah ni ada KENYATAAN MEDIA dari pihak SYABAS tentang punca, tempoh yang dijangka akan pulih dan kawasan yang terlibat. Boleh jadikan rujukan.2 comments:

Zarul said...

kwsn aku takde air lagi,,
dah nak dekat seminggu..

Anonymous said...

Nasib saya duduk damansara

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...