Wednesday, April 18, 2012

Bold 9900 AP Set Itu Baru ?

Tadi aku jalan-jalan dekat Lowyat nak cari sim baru, sambil-sambil tu aku pergi tanya BlackBerry Bold 9900. Ok macam biasa soalan yang akan keluar:-

Asyraf yang hensem: "Ini fon 9900 Brightstar ke AP?"
Penjual: Dua-dua pun ada.
Asyraf yang hensem: Apa beza AP dengan Brightstar?
Penjual: Warranty saja beza maa, I selalu jual AP set saja tarak masalah punya. U duduk KL beli AP la.
Asyraf yang hensem: Itu AP set telefon baru ka?
Penjual: Balu la, I tarak jual sekehen punya fon maa nah nanti U tengok ini arr AP set (sambil bawak keluar fon dari cermin) dan ini Brightstar sama saja. Apa beza pun tadak, baik u angkat ini AP lagi molah. Kalau ini sekehen punya fon arr i tak belani Oo mau kasi u compare punya.
Asyraf yang hensem: *membelek-belek fon sambil dengar penjual membebel.

Hasilnya kawan-kawan


Inilah hasil penat lelah aku check Buyer's Remorse 9900 yang masih berbungkus dengan plastik tu.
Data usage dah Exceeded
Voice usage pun dah berjam-jam
Kuang, kuang, kuang bb recon la der, lagi mau tipu ka..
Haiyooo tak jujur punya orang.

Sekali lagi aku nak ingatkan kepada rakan-rakan aku sekalian alam janganlah nak beli AP set kecuali korang memang dah nekad la nak jugak AP set. Kalau yang dah tau tapi nak jugak AP set itu terpulang la kepada masing-masing tapi pada yang memang berazam mengumpul duit dan inginkan bb yang betul-betul baru sila la berhati-hati.

15 comments:

-ytazzi- said...

huiy0oo...0rg buta f0n mcm saya msti kena tipu kaw2!!!

Asyraf Kamarul said...

kalo nak beli bb kena hati2 sikit..

wanna said...

memang sure ke penjual tak kan tipu kalau kite nak bb yang brightstar?or dorang akan tipu jugak?

Asyraf said...

mungkin tak kot sebab kalo bukan brightstar takde kad warranty..
ape pun cek buyr sama untuk pastikan lagi fon tu mmg baru..

banyak cekadak said...

mcm mane nk check time usage mcm u buat 2?

Asyraf said...

senang je banyak punya cekadak..
baca sini http://asyraf-7.blogspot.com/2012/01/cara-periksa-buyr.html

kukujari said...

salam bro..nk tanya aku nye bold 2 bila tukr network 3g trus xde line..klu 2g ok je.ada mslh ngn antenna ke..aku nye bold 2 maxis set

kukujari said...

salam bro..nk tanya aku nye bold 2 bila tukr network 3g trus xde line..klu 2g ok je.ada mslh ngn antenna ke..aku nye bold 2 maxis set

Asyraf said...

kukujari: kat semua tempat pon sama ke kalo pakai 3G takde line atau kat kawan2 tertentu je ? kadang2 bergantung kepada kekuatan line 3G dekat kawasan tu jugak..

Anonymous said...

Manyak susah woo sikalang. Itu software sudah ada meyh dlowyat utk kasi reset itu data sama voice. Lagi bugui beli itu blighstar meyh. Pastikan yg butui2 pengedal yg sah.

Anonymous said...

Olang ckp lagi bagui beli second dali beli ap:)

Anonymous said...

Manyak susah woo sikalang. Itu software sudah ada meyh dlowyat utk kasi reset itu data sama voice. Lagi bugui beli itu blighstar meyh. Pastikan yg butui2 pengedal yg sah.

Abd Fatih said...

Info ttg nak semak bb baru @ secand yang berguna,ttg taip BUYR saya baru tahu, Thanks Bro Asyraf

Anonymous said...

salam,saya nak tanya bb bold 9900 tu multi touch ke ? and dia guna os 7 atau 7.1 . TOLONG LA JAWAB

Anonymous said...

bb 9900 gne os 7..tp boleh upgrade smpai 7.1..yes multi touch..

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...