Thursday, November 10, 2011

Perbezaan Bold 9700/9780 Dan Curve

Ramai yang tertanya-tanya apa perbezaan Bold 9700 dengan Bold 9780, beza Curve dengan Bold, beza Bold dengan Torch. Ok aku ni bukanlah pro sangat pasal Blackberry ni tapi tahu la serba sedikit.
Perbezaan Bold 9700 dengan 9780
  • Bold 9700 dengan 9780 tidak memiliki perbezaan dari reka bentuk.
  • Bold 9780 mempunyai 512MB RAM manakala Bold 9700 cuma 256MB RAM.
  • Kamera Bold 9780 5.0 Megapixel dan kamera Bold 9700 3.2 Megapixel.
  • Bold 9700 OS 5 tapi boleh upgrade ke OS 6 dan Bold 9780 OS 6.
  • Memory card Bold 9700 menyokong sehingga 16GB dan Bold 9780 menyokong sehingga 32GB.
Curve pula tiada perbezaan yang ketara dengan Bold dari segi reka bentuk kerana kedua-duanya masih mempunyai keypad. Walau apa pun masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan tapi apa yang pasti Bold lebih bagus dari Curve. Jadi anda lihatlah sendiri perbandingannya di GSMARENA.
Screen shot
Ini perbandingan untuk model lama kerana sekarang kedua-duannya sudah ada model baru.

14 comments:

zizie said...

Cun penerangan ni..

Anonymous said...

ok bro.boleh tak bgtau skit tentang blackberry punya warranty.mcm celcom ada yang warranty dia datang dari i-samart(malaysia)sdn bhd.betul ke atau hanya brightstar yang bagi warranty pada celcom malaysia.

Anonymous said...

mengapa tidak:)

Anonymous said...

saya ada soalan yang agak pelik... dapat tak kalau nak upgrade processor hp blackberry..?

Asyraf Kamarul said...

mmg pelik..saya pn tak pasti, rasanya tak boleh..

doctor_style said...

as-salam. nk tnyr la.. mna lgi better?

BB bold 3 atatu curve 9360?

Asyraf Kamarul said...

wslm..semestinya 9360..

Anonymous said...

bergantung pada penggunaan anda, kerna Curve 9360 sgt cepat habis beteri.

Asyraf Kamarul said...

Curve 9360 mmg cepat habis bateri sebab kuasa bateri dia cuma 1000mAh..
Di Online Shop MHS ada jual bateri 9360 dengan kuasa 2430mAh..sehari suntuk boleh tahan..

dak jus said...

sy ingin menggunakan BB..for the 1st time la ni krenya..tp sy masih mencari yang btol2 elok dan berkualiti..antara bold 9780 n curve 9300, which one better?atau ada suggestion lain for BB?tourch sy xske..

dak jus said...

sy nak dptkan pndgn sbb baru 1st time nak gne BB..antara BB Bold n curve which one better?n sy dgr 9780 lebh ok, sbb b3 tahan lama..atau ada suggestion lain?kalau bole BB tourch xnk..

Asyraf said...

dak jus: baik ambik curve 9360 lagi bagus..bateri dia cepat lemah tapi itu bukan masalah utama sebab boleh tukar bateri high capacity..lagi pon bold 3 tu dah lama..curve 9360 ni baru keluar, guna OS7 dah dan cpu n internal storage lg tinggi dari bold 3..

ada apa2 tanya je kat fb lagi cepat,, please like https://www.facebook.com/mhstrading

Anonymous said...

salam...mnta pndangan.br 1st time nk gne bb.skrg byk da kuar.pe y bgus skrg ea?help me.

Anonymous said...

Mу brоther гeсommenԁed I might liκe this blog.
He wаs еntirely right. This post actually mаde my day.
You can not imagine simply how much time
Ӏ had spent fοr thiѕ information! Thanks!


Here iѕ my web sіte hcg injection diet

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...